Hummus

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody
  • sól
  • do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe

Przygotowanie:

  1. Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Zostawić na noc.  Albo bierzemy ciecierzycę z puszki.
  2. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, teraz jest już jej ponad dwie szklanki. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana to hummus będzie klapą.
  3. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut – jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
  4. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewam powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najprzyjemniejszy moment całego procesu – nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucieram hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
  5. Przekładam gotowy hummus do miski i pozwalam mu chwilę odpocząć. Posypuję ulubionymi dodatkami, u mnie jest to obowiązkowo pietruszka i oliwa, czasem jeszcze sumak albo słodka papryka i jem ze świeżym pieczywem. Resztę hummusu przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do 5 dni.

Przepis z bolga: www.jadłonomia.com

Kompot z sezonpwych owoców:

Składniki:

  • Kilka jabłek i gruszek, śliwki itp.
  • Laska cynamonu
  • Imbir świeży
  • Cukier brązowy
  • Goździki, anyż

Przygotowanie:

Wymyte i pokrojone owoce, przyprawy wrzucamy do zimnej wody. Zagotowujemy, na koniec dodajemy cukier wedle uznania. Do kompotu można dodawać różne inne dodatki, np. korzeń lukrecji, stewię, ksylitom, itp.

 

 

 

Gomasio

składniki:

prażone ziarna sezamu niełuskanego, sezamu czarnego, siemienia lnianego brązowego, lnu złotego, pestki słonecznika, pestki dyni, sól. ( można wybrać tylko 2 lub 3 rodzaje ziaren np. sezam + siemię ) Można też dodać zioła jak czarnuszka, czy kmin rzymski – według uznania.

przepis na najprostszą wersję: Na suchej patelni – najlepiej stalowej z grubym dnem, prażymy osobno ziarna: len, sezam, słonecznik. Najlepiej pod przykrywką – zwłaszcza len. Prażymy do momentu kiedy poczujemy przyjemny aromat prażonych nasion. Uwaga bo można też łatwo je spalić, dlatego często mieszamy łyżką lub kołysząc patelnią. Składniki ucieramy w makutrze (lub moździerzu, lub blenderem) by mniej więcej jedna trzecia ziaren była w całości. Na koniec również na patelni prażymy sól, ucieramy i dodajemy tyle ile lubimy, lepiej dać miej soli niż za dużo…

Najlepiej smakuje na kanapce z masłem (ogórkiem kiszonym, natką pietruszki) lub jako dodatek do kasz, zbóż, zup, warzyw.  Gomasio trzeba spożyć w ciągu 10 dni od zrobienia, gdyż zachowuje wtedy najwięcej wartości odżywczych.

Przepis: Małgorzata Meller, Marchewka-rewolucja

 

 

 

Kokosowy dal z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 5 1/2 szklanki wody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, cebulę pokroić w kostkę i dodać na olej razem ze wszystkimi przyprawami i pomidorami. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać soczewicę i ponownie wymieszać. Wlać wodę i gotować na niedużym ogniu przez około 15 – 25 minut, czyli do czasu, aż soczewica wchłonie większość wody.
  2. Spróbować soczewicy i doprawić do smaku solą. Dodać mleko kokosowe, zamieszać i gotować jeszcze 5 – 10 minut, jeśli w międzyczasie soczewica zacznie wypijać za dużo płynu dolać więcej wody. Podawać z ryżem, komosą lub plackami naan, najlepiej smakuje drugiego i trzeciego dnia.

Przepis z bolga: www.jadłonomia.com

 

 

Naleśniki

Składniki:

– 250 g mąki
– 3 jajka
– 250 ml mleka
– szczypta soli
– woda mineralna lub zwykła woda
– masło lub olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 – 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Przepis: http://www.kwestiasmaku.com/

 

 

Kasza jaglano-kokosowa

Składniki:

  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 15 wiórków kokosowych
  • rodzynki i żurawina
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy
  • 3 czubate łyżki melasy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kaszę delikatnie uprażyć, przelać wrzątkiem, odcedzić. Zalać kaszę jedną  szklanką wrzątku i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną patelnię. Trzymać ok. minuty mieszając, dodać melasę. Mieszać, aż melasa się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z rodzynkami i żurawiną. Dokładnie wymieszać. Formować kuleczki i obtaczać je w wiórkach. Ułożyć na papilotkach.

 

 

Warzywa na parze:

1.      Warzywa (sezonowe: ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, rzepa, itp.)
2.      Oliwa
3.      Tymianek
4.      Sól

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę tymianku, warzywa kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia. Gotujemy około 15-20 minut. Po ugotowaniu przeklądamy warzywa do miski, dodajemy oliwy i szczyptę soli.