13.10.2013

 

Owsianka z ziarnami i gruszką

Składniki:
• naturalne płatki owsiane ( lub mieszane pszenne, jęczmienne, żytnie)
• gruszki( zamiast gruszek można dać jabłka)
• żurawina lub rodzynki
• siemię lniane
• sezam
• cynamon

Na wrzącą wodę wrzucamy siemię lniane i kilka minut gotujemy, dodajemy kolejne składniki naturalne płatki zbożowe, sezam, rodzynki czy żurawinę suszoną. Gotujemy ale tak by nie rozgotowały się całkowicie płatki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną gruszkę w kostkę i doprawiamy cynamonem. Zdejmujemy z ognia. Owsianka ma mieć gęstą konsystencję. Można do owsianki podać naturalny jogurt naturalny wymieszany z cynamonem.
Uwaga: dowolność składników, wrzucamy co mamy i co lubimy, to jest przykładowy przepis.

Krem “czekoladowy”

Składniki:
• dojrzałe awokado
• 2 łyżeczki karobu (kakao)
• 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
• 3 łyżeczki zmielonych migdałów, orzechów
• Prażone płatki migdałowe

Awokado obrać i zmiksować z karobem, miodem, migdałami i orzechami.
Stosować do pieczywa lub do naleśników posypane prażonymi migdałami.
Uwaga: Kolor pasty powinien być ciemnobrązowy, czasami trzeba dodać więcej karobu niż podano w przepisie, dosładzamy według uznania, 1 łyżka miodu może być za mało
Wegetariański paprykarz

(http://www.jadlonomia.com)

Składniki:
• 1/2 szklanki kaszy jaglanej
• 2 nieduże marchewki
• 1 cebula
• 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 1 liść laurowy
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, albo czubata łyżeczka słodkiej papryki
• 1/4 łyżeczki chili
• 2 – 3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
• sól i pieprz
• olej

Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować w 1 1/2 szklanki wody z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do
miękkości kaszę odstawić do ostudzenia.
2. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia.
3. Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę,
chili, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz sól i pieprz. Wszystko krótko zmiksować ręcznym blenderem, żeby pasta dalej miała wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do
przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.

Pasta ze słonecznika i jabłka

Składniki:
• 1 szklanka wrzątku
• ¾ szklanki słonecznika
• Imbir suszony
• Dwa jabłka
• Tymianek
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy
• Liście cykorii

Przygotowanie:
Zagotować około 1 szklanki wody, dodać słonecznik i szczyptę imbiru oraz soli.
Gotować około 10-15 minut. W tym samym czasie upiec w piekarniku 2 jabłka (w całości) Po 10 minutach do słonecznika dodajemy pokrojone i upieczone jabłka (wkrajamy na duże kawałki, wszystko potem się blenduje), tymianek, łyżkę oliwy, ząbek czosnku. Miksujemy i układamy na liściu cykorii
(przepis wg B. Żak-Cyran)

Trufle amarantusowe

Składniki:
• 4 łyżki masła orzechowego lub tahiny (pasta sezamowa)
• Melasa do smaku, jako słodzik
• Trochę skórki cytryny
• Amarantus ekspandowany

Opcja nr 1
Wymieszać masło orzechowe/tahini z melasą i dodawać powoli amarantusa.
Masa powinna być zwarta i klejąca, żeby łatwo było lepić kulki. Melasy dodajemy do smaku, trzeba uważać, żeby nie przesłodzić, melasa ma bardzo intensywny smak i zapach.

Opcja nr 2
Tahini/masło orzechowe mieszamy ze słodem ryżowym lub miodem, dodajemy amarantus ekspandowany. Dodajemy skórkę cytryny.Formujemy kuleczki i obtaczamy w: kokosie, karobie, sezamie.
Źródło (warsztat B. Żak-Cyran)

Kuleczki owsiane

Składniki:
• 60 dag miodu
• 50dag płatków owsianych
• 7 łyżek karobu (ew.kakao)

Uprażyć płatki w piekarniku lub na patelni. Do garnka wsypać karob, wlać miód, gotować 1-2 min, następnie zdjąć z ognia i dodać płatki owsiane. Mieszać tak długo, aż cały miód osiądzie na płatkach. Przełożyć masę na talerz, poczekać aż ostygnie, po czym formować małe kuleczki.Marta Kierzkowska-Grzybek,

Koktajl migdałowo-bananowy

• Mleko migdałowe (lub inne roślinne)
• Dwa banany
• Karob lub kakao
• Miód lub inny słodzik
• Mała łyżeczka chlorelli lub spiruliny

Mleko wlewamy do miksera, wsypujemy suche składniki oraz banany i miksujemy na gładką masę.
Uwaga: migdały to bogate źródło aminokwasów, białka, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, sodu oraz kwasu foliowego, witaminy C i E.

Gruszki na miodzie:

• 1 kg gruszek
• Miód

Obieramy gruszkę ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy środki i w miejsce, gdzie były pestki wlewamy trochę miodu. Gruszki umieszczamy na patelni albo w naczyniu na parę. Jeżeli nie mamy naczynia na parę to do garnka wlewamy około 1 cm wody, układamy gruszki i zamykamy garnek pokrywką.  Gotujemy około 20-30 minut. Można dodać do smaku cynamonu. Bardzo dobre danie, kiedy dzieci mają kaszel, działa nawilżająco i wzmacnia płuca. (Daverick Leggett: Recipes for Self-Healing)

NAPOJE

Kilka propozycji napojów, którymi można zamienić śmiało soczki ze sklepów. Wszystkie przepisy, a nawet więcej można znaleźć na stronie: http://www.zdrowyprzedszkolak.org.

Kompot z suszonych owoców

• Dwie garści suszonych owoców najlepiej suszonych na słońcu ( jabłko, daktyle, rodzynki, żurawina, morele, gruszka)
• pół łyżeczki cynamonu

Wrzucamy suszone owoce do ziemnej wody i gotujemy na małym ogniu ok godziny, dodajemy cynamon.

Melisa z jabłkiem

• garść świeżej melisy lub łyżka suszonej
• dwa jabłka słodkie

Obieramy jabłka i kroimy w plasterki, wrzucamy do wody. Następnie dodajemy melisę i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu. Odcedzamy i podajemy dziecku lekko ochłodzoną.

  Napój miodowo imbirowy

• łyżeczka miodu
• malutki i cienki plasterek imbiru
• sok z cytryny

Łyżeczkę miodu z imbirem zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc, rano dodajemy łyżeczkę świeżo wyciśniętej cytryny i dolewamy ciepłą wodę.

Napój ame-kuzu, dla poszukujących nowych smaków

• 1 łyżeczka kuzu*
• 250 ml wody
• ½ szklanki soku jabłkowego ( lub 1-2 łyżeczki słodu).

Kuzu rozpuścić w 2-3 łyżeczkach wody. Resztę wody zagotować i do wrzącej wody dodać rozpuszczone kuzu. Mieszać, aż płyn stanie się przezroczysty. Na końcu dolać sok jabłkowy i pogotować ok.3-5 min.

Napój relaksuje umysł i ciało, obniża gorączkę, pomaga przy problemach żołądkowo-jelitowych.

*kuzu- bezzapachowa i pozbawiona smaku skrobia, która jest doskonałą alternatywą dla  żelatyny czy skrobi ziemniaczanej. Skrobia w kuzu jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu.  W Chinach stosuje się kuzu przy grypie, gorączce, biegunce, nudnościach, bólach głowy,  cukrzycy, alergii, nadciśnieniu, przeziębieniach i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.