Drodzy Rodzice,

W  październiku powoli, małymi kroczkami zaczęliśmy wprowadzać zmiany  w naszym przedszkolnym menu, aby było zdrowe i naturalne, żeby jedzenie dostarczało odpowiednią ilość składników odżywczych.

Chcielibyśmy przybliżyć Państwu ideę i kolejne etapy wprowadzania zmian, czyli co nas czeka w najbliższych kilku miesiącach.

Przede wszystkim w duchu kampanii na rzecz naturalnego odżywiania, posiłki powinny być:

1.Naturalne (krótka droga produktu ze sklepu na stół)

2.Wysokiej jakości (np. produkty mięsne, wędliny)

3.Najmniej przetworzonych produktów w diecie (np. na deser batoniki, kupne kisiele, cukierki)

Sam proces zmian w jadłospisie, który jest wspierany przez Zdrowy Przedszkolak.org składa się z trzech etapów:

1.Weryfikacja listy produktów.

2.Utrwalanie zmian w jadłospisie.

3.Wprowadzenie do jadłospisu około 90% produktów naturalnych, nieprzetworzonych.

 

Dziś opowiemy o pierwszym etapie, w sumie najtrudniejszym.

 

W pierwszym etapie następuje weryfikacja listy produktów spożywczych, sprawdzamy jakie produkty są używane do robienia posiłków, sprawdzamy etykiety. Dotyczy to również cateringu.

Stare produkty zamieniamy na nowe. Z listy, do trzeciego etapu muszą zniknąć bezwarunkowo:

– cukier biały

– syrop glukozowo-fruktozowy

– sól (lub zmniejszenie jej ilości do minimum)

– niezdrowe tłuszcze (np. tłuszcze utwardzone występujące w margarynie)

– substancje chemiczne (np. glutaminian sodu, barwniki, konserwanty).

więcej informacji na temat akcji ZdrowyPrzedszkolak.org znajdziecie Państwo w  zakładce poświęconej akcji : tutaj