Drodzy Rodzice,
W październiku powoli, małymi kroczkami zaczęliśmy wprowadzać zmiany w naszym przedszkolnym menu, aby było zdrowe i naturalne, żeby jedzenie dostarczało odpowiednią ilość składników odżywczych.
Chcielibyśmy przybliżyć Państwu ideę i kolejne etapy wprowadzania zmian, czyli co nas czeka w najbliższych kilku miesiącach.
Przede wszystkim w duchu kampanii na rzecz naturalnego odżywiania, posiłki powinny być:
1.Naturalne (krótka droga produktu ze sklepu na stół)
2.Wysokiej jakości (np. produkty mięsne, wędliny)
3.Najmniej przetworzonych produktów w diecie (np. na deser batoniki, kupne kisiele, cukierki)
Sam proces zmian w jadłospisie, który jest wspierany przez Zdrowy Przedszkolak.org składa się z trzech etapów:
1.Weryfikacja listy produktów.
2.Utrwalanie zmian w jadłospisie.
3.Wprowadzenie do jadłospisu około 90% produktów naturalnych, nieprzetworzonych.
Dziś opowiemy o pierwszym etapie, w sumie najtrudniejszym.
W pierwszym etapie następuje weryfikacja listy produktów spożywczych, sprawdzamy jakie produkty są używane do robienia posiłków, sprawdzamy etykiety. Dotyczy to również cateringu.
Stare produkty zamieniamy na nowe. Z listy, do trzeciego etapu muszą zniknąć bezwarunkowo:
– cukier biały
– syrop glukozowo-fruktozowy
– sól (lub zmniejszenie jej ilości do minimum)
– niezdrowe tłuszcze (np. tłuszcze utwardzone występujące w margarynie)
– substancje chemiczne (np. glutaminian sodu, barwniki, konserwanty).
więcej informacji na temat akcji ZdrowyPrzedszkolak.org znajdziecie Państwo w zakładce poświęconej akcji : tutaj