Zdrowy Przedszkolak

Kampania na rzecz naturalnej diety w przedszkolu

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości. Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.

Przedszkole Kota Edwarda jest pierwszą placówką w Gdańsku, która przystąpiła do Kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolu Zdrowyprzedszkolak.org. Naszym marzeniem jest by nasze zdrowe i szczęśliwe dzieci wyrosły na zdrowych i szczęśliwych dorosłych!

Jak karmimy?

Poznaj trzy główne zasady, którymi kierujemy się przygotowując posiłki

Program Ogródek

W przedszkolu oprócz zdrowego żywienia dajemy dzieciom możliwość czerpania radości z pracy w naszym ogródku. Na samym początku dzieci wspólnie z p. Pauliną tworzą plan zagospodarowania terenu, ustalają co i gdzie będziemy sadzili i siali. Następnie, gdy śniegi topnieją ogrodnicy zabierają się do porządkowania ogródka i pierwszych zasadzeń. A potem znów porządki (plewienie) i sadzenie i tak czas nam mija aż do pierwszych zbiorów. A nasze zbiory zawsze lądują na naszych talerzach, czy jako dodatek do obiadu (pomidory, ogórki), czy jako dodatek do deseru ( poziomki i truskawki), czy jako przyprawy (bazylia, oregano). Na koniec, gdy jesień nadchodzi ogrodnicy porządkują ogródek, zabezpieczają niektóre rośliny i czekają na pierwsze wiosenne spotkanie.

Dzieci zawsze biorą czynny udział we wszystkich zadaniach czy to sadzenie, plewienie czy zbieranie wytworów. Dzięki wspólnej pracy i możliwości podglądania procesu rozwijania się roślin nasi podopieczni chętniej próbują nowych smaków.

Co znajdziesz w naszym menu?

  • Kisiel z torebki zamieniliśmy na kisiel domowej roboty (z sezonowych owoców).

  • Budyń w proszku, na budyń domowej roboty.

  • Chleb razowy.

  • Zupy nie są gotowane na kostkach rosołowych, zagrożeniem jest tu głównie glutaminian sodu, który może działać alergizująco.

  • Do menu dzieci wprowadzone zostały kasze (zamiennie z ziemniakami).

  • Zamiast granulowanych herbat zostały wprowadzone herbaty ziołowe, kawa zbożowa, naturalne kakao.

  • Z menu zniknął ser topiony, pojawiły się pasty warzywne, soczewicowe.

  • Parówki mają minimum 80% mięsa w składzie.

Czego się wystrzegamy?

  • Białego cukru.

  • Syropu glukozowo-fruktozowego.

  • Soli (staramy się zmniejszać jej ilość do minimum).

  • Niezdrowych tłuszczy (np. tłuszczy utwardzonych występujących w margarynie).

  • Substancji chemiczne (np. glutaminian sodu, barwniki, konserwanty).