Potrawy wigilijne

 

Barszcz czerwony

Składniki :
• buraki, marchew, pietruszka korzeń
• listek świeżej bazylii lub majeranku
• czosnek w ząbkach, pieprz
• sól
• sok z cytryny lub zakwas z buraków

Zakwas
1 kg buraków, kilka ząbków czosnku, łyżeczka soli , 1,5 l wody, kromka chleba razowego. Buraczki pokroić na drobne plastry włożyć do słoika lub garnka kamiennego, dodać czosnek, sól, kromkę chleba . Przykryć nakrętką lub pokrywką ale nie zamykać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Potem odlać zakwas i przechowywać do tygodnia w lodówce. Gotujemy warzywa ( można dodać suszonego grzyba) z przyprawami na małym ogniu pod koniec dodajemy zakwas z buraków.

 

 

Pierogi z kapustą

Ciasto:
• mąka drobnomielona pszenna razowa,
• ciepła woda,
• łyżka oliwy z oliwek,
• szczypta kminku mielonego,
• sól morska.

Wszystko wyrobić i rozwałkowywać na cienkie placki.

Farsz wigilijny:

•Kiszona kapusta
•cebulka
• oliwa z oliwek
•pieprz, sól

• ewentualnie kilka pieczarek lub ugotowanych prawdziwych grzybów

Kiszoną kapustę ugotować i odcedzić, drobno pokroić. Na patelni udusić na oliwce cebulkę z  pieczarkami dodać kapustę. Doprawić pieprzem i solą.

 

Sałatka warzywna

Składniki:
• marchewka,
• pietruszka,
• zielony groszek,
• seler,
• pora,
• jajka
• sól, majonez, pieprz

Ugotować warzywa w skórkach w lekko osolonej wodzie po lekkim ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę, pokroić jajka, por. Doprawić majonezem, pieprzem i solą.

Majonez:

Zmiksować najpierw przez 5 minut 3 poniższe składniki: 3 łyżki oleju lnianego,3 łyżki serka chudego, 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.

 

Chleb na zakwasie

Składniki:
• 1 kg mąki razowej pszennej lub orkiszowej
• 1/3 szklanki: płatków naturalnych zbożowych, ziarna słonecznika, pestek dyni,rodzynek, suszonych śliwek, siemienia lnianego
• 1/3 szklanki kminku zalewamy gorącą wodą
• chwilę odczekujemy i dodajemy do ciasta: 4 łyżki zaczynu z zakwasem lub podstawowy zakwas chlebowy pół szklanki
• sól morska, cukier trzcinowy lub ok. 3 łyżki melasy
• litr ciepłej wody

Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy 3-4 łyżki ciasta do słoika, które będą zaczynem do następnego chleba. Zaczyn należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej dokładnie masłem i posypanej ziarnem sezamu. Chleb przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12
godzin do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w temp. 190 stopniach ok. godziny.

 

 

Kutia

Ziarno orkiszu namoczyć na noc i gotować w świeżej wodzie do miękkości i wymieszać z masą makową.

Masa makowa
Namoczyć mak w mleku na noc odlać i gotować w świeżym mleku lub wodzie, ugotowany mak zmielić 2-3 razy jak to lubi, dodać rodzynki, pokrojone suszone morele, figi, orzechy włoskie, płatki migdałowe, dodać miód polecam gryczany, masło naturalne, dodać cynamon.

 

Kompot z suszu

Do zimnej wody wrzucamy suszoną żurawinę, odrobinę świeżego imbiru, suszone jabłka, śliwki,  morele, gruszki, doprawiamy cynamonem i jednym goździkiem.

 

 
Żródło: http://www.zdrowyprzedszkolak.org

Opracowała: Edyta Poniatowska-Zaremba