Pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną, białym serem i cebulką

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki orkiszowej lub
mąki razowej pszennej
drobno-mielonej
dwie łyżki oliwy z oliwek,
sól, gorąca woda
Składniki na farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
250g sera białego lub
małą bryndzę owczą
cebula duża
oliwa z oliwek
pieprz, sól

Przygotowanie:
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek na środku, dodać oliwę z oliwek, sól i ciepłą wodę. Wyrobić dobrze ciasto (ma być miękkie). Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę
i zeszklić na oliwie z oliwek. Do kaszy dodać cebulę, ser i dobrze wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na cienkie placki, wyciąć kółka i nadziewać pierogi farszem.
Ugotować.