Piernik dyniowy

Przedstawiamy przepis na piernik dyniowy, który dzieci jadły na podwieczorek 14 listopada.

Piernik jest bez dodatku białka zwierzęcego, więc dzieci na diecie bezlaktozowej mogą go śmiało jeść, zamiast masła jest olej roślinny (oliwka), a zwykłe mleko krowie zostało zastąpione migdałowym (własnej produkcji). Dynia pochodzi z ogródka, więc bez oprysków i przyspieszaczy, odmiana Hokkaido, jest delikatniejsza i słodsza od naszej rodzimej dyni. Poniżej podajemy przepis, może ktoś z Państwa się skusi w domu na pieczenie, może razem z dziećmi?

Składniki na jedną keksówkę.

Suche składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej*

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki brązowego cukru (muscavado)

  • 1 łyżeczka sody

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia*

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki imbiru

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 3 goździki

  • 1 ziarenko ziela angielskiego

  • szczypta soli

Mokre składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni*

  • 1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego

  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe)

  • oraz: 50 g orzechów laskowych i 2 – 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub w młynku. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami.

  2. Mokre składniki dokładnie wymieszać w małej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta, na sam koniec dodać większość posiekanych orzechów – kilka zostawić do posypania ciasta. Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.

  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40 – 45 minut, przed wyciągnięciem wbić patyczek i sprawdzić czy jest suchy, w razie potrzeby dopiec ciasto jeszcze kilka minut.

  4. Gotowe ciasto wyjąć na blat i delikatnie posmarować syropem klonowym. Ostudzić i zjadać z gorącą herbata albo kawą zbożową.

 

* Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée.

 

* Składniki zaznaczone gwiazdką są ekologiczne.

Źródło przepisu: http://www.jadlonomia.com/2013/09/piernik-dyniowy.html

Opracowała: Edyta Poniatowska-Zaremba