Kulki MOCY w kilku wariantach

Kuleczki owsiane

60 dag miodu lub słodu zbożowego
50dag płatków owsianych
7 łyżek karobu (ew.kakao)

Wyprażyć płatki w piekarniku lub na patelni. Do garnka wsypać korab, wlać miód, gotować 1-2 min, po zdjąć z ognia i dodać płatki owsiane. Mieszać tak długo, aż cały miód osiądzie na płatkach. Przełożyć masę na talerz, poczekać aż ostygnie, po czym formować małe kuleczki

Kuleczki sezamowe (chałwowe)

ok. 1/2 szklanki nieoczyszczonego sezamu
ok. 3 łyżek słodu zbożowego lub miodu
2 łyżki siemienia (niekoniecznie)

Sezam umyć i wysuszyć na sitku, podprażyć na patelni. Wystudzony sezam zemleć w młynku do kawy lub blenderze, podobnie siemię. Rozgrzać patelnię, rozpuścić słód lub miód, dodać sezam. Trzymać na ogniu mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Dodać siemię. Zamieszać, by się wszystko połączyło i wyłączyć ogień. Masa powinna być gęsta. Z mocno ciepłej masy lepić kuleczki, układać na talerzu

Kuleczki bakaliowe

pół słoika taniny (pasta sezamowa) lub masła orzechowego

3 łyżki melasy (miodu)
uprażone i pokrojone migdały
uprażone i pokrojone orzechy laskowe
Rodzynki, daktyle, morele, figi
Sok z cytryny
Sok z imbiru

Podgrzać miód z imbirem i cytryną. Wymieszać z tahiną i bakaliami, formować kuleczki.2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy

Kuleczki kokosowe

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
15 wiórków kokosowych
rodzynki i żurawina
3 czubate łyżki melasy
1 łyżka soku z cytryny

Kaszę delikatnie uprażyć, przelać wrzątkiem, odcedzić. Zalać 1 szklanką wrzątku i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką.  10 dag wiórków uprażyć – wysypać na rozgrzaną patelnię. Trzymać ok. minuty mieszając, dodać melasę. Mieszać, aż melasa się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z rodzynkami i żurawiną. Dokładnie wymieszać. Formować kuleczki i obtaczać je w wiórkach.

 

Smacznego!

Kulki mocy w kilku wariantach

Główny składnik:
• płatki owsiane – uprażone na patelni lub w piekarniku tzw. granola ,
• każde inne płatki zbożowe – uprażone na patelni lub w piekarniku,
• ryż ugotowany,
• kasza jaglana ugotowana,
• ugotowana fasola (najlepiej Jaś),

Klej, który połączy wszystkie składniki:

• olej np. kokosowy,
• słody zbożowe jak orkiszowy, jęczmienny, ryżowy, etc.
• słody owocowe jak z agawy, klonowy, etc.
• mus ze zmiksowanych bakalii np. rodzynek, moreli, daktyli

Dodatki do „środka” kulki:

• bakalie – rodzynki, żurawina, daktyl, morela, goji
• expandowany amarantus | popping z amarantus,
• likier, rum, etc.
• przyprawy aromatyczne: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa,
wanilia, papryka, chili
• wiórki kokosowe,
• orzechy laskowe, włoskie, nerkowe, pini, etc.
• czekolada np. kawałki lub wiórki,
• sok z cytryny

Posypka:

• kakao,
• korab,
• goji (zmielony w młynku do kawy),
• wiórki kokosowe,
• sezam (zmielony w młynku do kawy),
• siemię lniane złote (zmielony w młynku do kawy),
• uprażone płatki owsiane

Jak podać?
• najlepsze są, gdy na min. godzinę odstawimy je do lodówki
• możemy podawać w papilotkach – bardzo ładnie wówczas wyglądają
• można udekorować liśćmi mięty lub melisy