Etapy projektu:

1.      Weryfikacja listy produktów.

2.      Wprowadzenie nowych produktów.

3.      Utrwalenie zmian.

 

I etap

1. Weryfikacja produktów, z których są robione posiłki dla dzieci pod kątem niezdrowych dodatków (np. syrop fruktozowo –glukozowy, cukier biały, sól, tłuszcze, miedzy innymi: tłuszcze trans i nasycone, substancje chemiczne, czyli barwniki, konserwanty, wypełniacze itp.)

2.  Stworzenie dwóch list: ze starymi produktami i nowej z zamiennikami (np. kisiel w torebkach zamieniamy na naturalny, cukier biały zamieniamy na brązowy lub inne słody: miód, słód ryżowy, melasa).

3. Obliczenie kosztów zmian.

 

 

II etap

1. Na śniadanie wprowadzamy raz w tygodniu ciepły posiłek, np. owsianka,  zwiększając ilość posiłków ciepłych z tygodnia na tydzień.

2. Wprowadzamy mieszane pieczywo.

3. Dzieci otrzymują ciepłe napoje, owocowe herbaty, napój imbirowy, kawa zbożowa.

4. Ograniczamy: sól, cukier,

5. Eliminujemy serki topione, parówki, margarynę, kostki rosołowe, wprowadzamy wywary na warzywach.

6. W posiłkach pojawia się kasza, warzywa strączkowe, makaron razowy.

7. Rezygnujemy ze słodzonych jogurtów na rzecz naturalnych, rezygnujemy również ze słodkich płatków na rzecz owsianki.

8. Pojawia się więcej warzyw i owoców sezonowych, nie podajemy cytrusów.

 

III etap

1. Utrwalamy zmiany, wprowadzamy nadal nowe produkty (np. pasty wielowarzywne, z soczewicy, kaszy jaglanej, pieczone mięso na kanapki zamiast wędlin kupowanych w sklepie).

2. Eliminujemy całkowicie produkty przetworzone (np. kisiel w proszku, serek topiony, herbaty granulowane, cukier).

3. W diecie pozostaje ogółem maksymalnie 10% cukru, soli, wzmacniaczy smaków, itp.

 

 

 

 

Opracowała:  Edyta Poniatowska-Zaremba na podstawie webinarium 
prowadzonego przez Emilię Lorenc : Trzy etapy wprowadzania zmian w jadłospisach