Etapy projektu:
1. Weryfikacja listy produktów.
2. Wprowadzenie nowych produktów.
3. Utrwalenie zmian.
I etap
1. Weryfikacja produktów, z których są robione posiłki dla dzieci pod kątem niezdrowych dodatków (np. syrop fruktozowo –glukozowy, cukier biały, sól, tłuszcze, miedzy innymi: tłuszcze trans i nasycone, substancje chemiczne, czyli barwniki, konserwanty, wypełniacze itp.)
2. Stworzenie dwóch list: ze starymi produktami i nowej z zamiennikami (np. kisiel w torebkach zamieniamy na naturalny, cukier biały zamieniamy na brązowy lub inne słody: miód, słód ryżowy, melasa).
3. Obliczenie kosztów zmian.
II etap
1. Na śniadanie wprowadzamy raz w tygodniu ciepły posiłek, np. owsianka, zwiększając ilość posiłków ciepłych z tygodnia na tydzień.
2. Wprowadzamy mieszane pieczywo.
3. Dzieci otrzymują ciepłe napoje, owocowe herbaty, napój imbirowy, kawa zbożowa.
4. Ograniczamy: sól, cukier,
5. Eliminujemy serki topione, parówki, margarynę, kostki rosołowe, wprowadzamy wywary na warzywach.
6. W posiłkach pojawia się kasza, warzywa strączkowe, makaron razowy.
7. Rezygnujemy ze słodzonych jogurtów na rzecz naturalnych, rezygnujemy również ze słodkich płatków na rzecz owsianki.
8. Pojawia się więcej warzyw i owoców sezonowych, nie podajemy cytrusów.
III etap
1. Utrwalamy zmiany, wprowadzamy nadal nowe produkty (np. pasty wielowarzywne, z soczewicy, kaszy jaglanej, pieczone mięso na kanapki zamiast wędlin kupowanych w sklepie).
2. Eliminujemy całkowicie produkty przetworzone (np. kisiel w proszku, serek topiony, herbaty granulowane, cukier).
3. W diecie pozostaje ogółem maksymalnie 10% cukru, soli, wzmacniaczy smaków, itp.
Opracowała: Edyta Poniatowska-Zaremba na podstawie webinarium prowadzonego przez Emilię Lorenc : Trzy etapy wprowadzania zmian w jadłospisach