Ciasteczka owsiane – czwartkowy podwieczorek

 

Składniki: (50-55 ciasteczek)

200 g miękkiego masła
3/4 szklanki fruktozy/cukru brzozowego
1 duże jajko*
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub przyprawy do piernika
1 szklanka mąki pszennej*
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia*
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych górskich*

Wykonanie:
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując fruktozę (cukier brzozowy) i dalej miksując. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je ręką/łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

*Produkty oznaczone gwiazdką, to produkt ekologiczne